Sådan gør du nemt madlavningen mere spændende – på budget

Er du studerende og har ikke alverdens kastanjer at kaste efter de kulinariske oplevelser? Frygt ej, der er meget, du kan gøre for at gøre madlavningen mere spændende – også selvom du er på et stramt budget. Læs blot med her.

Spice din madlavning op – bogstaveligt talt

Det er næsten utroligt, hvor meget en omgang gode krydderier kan gøre for ens madlavning. Derfor kan det i særdeleshed godt betale sig at investere i forskellige lækre krydderier, som kan være med til at hive dine retter op på helt nye niveauer. Eksempelvis bør du altid have hvidløg, chili, citrus og ingefær i dit køkken, hvis du i en fart vil kunne give dine rette lidt ekstra slagkraft. Det samme gælder basiskrydderier som basilikum, timian og oregano. Du kommer også langt med en herbes de Provence.

Det behøver dog ikke engang at være vanvittigt eksotisk, for faktisk kommer du også rigtig langt med eksempelvis lækkert salt. Det kan være alt lige fra kryddersalt med diverse krydderurter i til eksempelvis rivsalt, som både er delikat og pynter i køkkenet. Der er altså mange muligheder for at spice maden op.

Lav større portioner

Det er som udgangspunkt altid billigere at lave større portioner mad. Har du mulighed for at fryse rester ned, vil det således være anbefalelsesværdigt at handle ind til en stor omgang det-ene-eller-andet og derefter fryse det ned. Det vil med stor sandsynlighed være en langt billigere løsning, end hvis du skulle lave den samme ret fire gange, hvorved der typisk vil være en smule spild hver eneste gang.

Desuden er det nemt og bekvemt at have rester i fryseren. På den måde er der nemlig nemt mad på bordet, selvom du har en travl hverdag. Desuden betyder denne løsning, at du en gang imellem kan tage dig rigtig god tid til at lave en lækker ret, fordi du ved, at du dermed ikke skal bruge tid på det de næste tre, fire eller fem gange, du har lyst til den pågældende ret. Det sparer dig altså både for tid og penge i det lange løb.

Vælg oftest de billige løsninger

Det lyder måske nok banalt, men hvis du tænker over at vælge de billige løsninger hovedparten af de gange, du laver mad, kan du en gang imellem flotte dig og købe noget lidt dyrere (og dermed muligvis mere lækkert). I stedet for altid at vælge en mellemdyr løsning kan det altså give god mening at prioritere dit budget. Lever du således som udgangspunkt så billigt som muligt, er der i højere grad plads til, at du af og til kan flotte dig og købe noget virkelig lækkert.

At du skal vælge de billige løsninger, betyder ikke, at du skal spise pasta fem af ugens syv dage. Det betyder blot, at du med fordel eksempelvis kan være lidt mere opmærksom på dine omkostninger i løbet af hverdagene for så til gengæld at kunne købe noget lækkert og lidt dyrere mad i weekenderne.